שאלות נפוצות

אריחי איריס – יבואן קרמיקה למטבח, לאמבטיה ולבית גרניט פורצלן,
כלים סניטריים, ועוד מוצרים לשיפוץ הבית.

שאלות נפוצות

כללי: קרמיקה, גרניט פורצלן, מדידת קרמיקה, ריצוף, חיתוך לייזר.

מן השאלה נובעת רק תשובה אחת. ההבדל היחיד הוא ארץ הייצור! באופן גורף לא ניתן לעמוד על טיב האריח לפי ארץ ייצור. המסקנה היחידה שניתן להסיק על טיב האריח לפי ארץ הייצור שלו היא כזו: במידה והאריח מיוצר בספרד או באיטליה, ישנה הבטחה שהאריח הוא בעל איכות מינימלית גבוהה. כלומר, במקרה הגרוע האריח עדיין בטווח האיכות הסבירה. זאת מכיוון שלא ניתן לייבא ממדינות אירופה המתקדמות (גרמניה, ספרד, איטליה, פורטוגל) סחורה באיכות ירודה, כזו שאינה עומדת בדרישות הבסיסיות לאיכות אריחים לריצוף. אם הינך מעוניין באריחים המיוצרים בספרד או באיטליה, אתה יכול להיות בטוח שאין זו סחורה “זבל”. כיוון שהממשלה במדינות אלו אינה מתירה ליצרנים לייצר ובטח שלא לייצא סחורה באיכות ירודה (מתחת לקו האיכות המינימלי הסביר לריצוף), בעוד שבמדינות כגון טורקיה וסין הפיקוח הממשלתי על היצרנים קטן יותר ולכן קיים סיכוי שהסחורה המיוצרת במדינות אלו תהיה כזו שאינה מתאימה לריצוף. אין זה אומר שאסור לרכוש מוצרים המיוצרים במדינות סין וטורקיה. כיום, מגמת השוק העולמי בענף הקרמיקה (כמו גם כמעט כל ענף תעשייתי אחר) היא להעביר את כובד משקל הייצור לארצות המזרח – או במילים אחרות – סין כיום, הייצור הסיני (או לחלופין לצורך העניין, טורקי) הינו זול יותר ממקבילו האירופי. אין זה אומר בהכרח שהאיכות פחותה יותר. בין המרכיבים המשפיעים על מחיר האריח נמצאים בין היתר הגורמים הבאים: * עלויות עובדי מפעל * עלויות גז * עלויות חשמל * עלויות חומרי הגלם * עלויות מסים כל אלו הם מרכיבים אשר זולים הרבה יותר בסין מאשר בכל מקום אחר. בנוסף, ישנם גורמים אחרים אשר משפיעים על איכות האריח (וכיוצא בכך גם על מחירו), כגון: * טיב חומרי הגלם * טיב הטכנולוגיה * הנדסת המוצר * אחידות הגוון * אחידות גודל האריחים * חדשנות מכיוון שניתן לקבל מוצר סיני בעל איכויות דומות למקבילו האירופי, אין חשש עקרוני לרכוש אחד כזה. לראיה, ישנם הרבה מפעלים אירופיים אשר מקימים מעין “שלוחה” בסין ומייצרים תחת שמם מוצרים באיכות גבוהה (ידע וטכנולוגיה אירופיים, עבודה סינית) רק בכדי לחסוך בעלויות.
מעבר לשיקולים האוטומטיים הכרוכים בקבלת סחורה בכלל (כגון: זמן עבודה כפול של עובדי המחסן, פעילות אדמיניסטרטיבית כפולה, סחורה חוזרת עם אריזה קרועה/רטובה/פגומה/לא קיימת, פגיעה בתכנון מוקדם של סידור הסחורה במחסן ועוד…), כשמדובר באריחי קרמיקה וגרניט פורצלן בפרט ישנם שיקולים נוספים. עבור כל דגם ישנן כמה סדרות ייצור (לפירוט מלא ראה תשובה לשאלה בנוגע לסדרות ייצור). עובדה זו יוצרת דילמה בקשר לכמות הנדרשת בעת ביצוע רכישה של אריחים. מצד אחד, ברצונך להזמין את כל הכמות המבוקשת מדגם מסוים מסדרה אחת. לכן, מומלץ לקחת כמות גדולה אשר תספיק לריצוף כל האזור המבוקש כולל תוספות ושלא יהיה חוסר, שכן אם במחסני המשווק לא נותרה הסדרה המבוקשת מהדגם שכבר רוצף, תצטרך להסתפק בסדרה שונה. מצד שני, במידה ויישארו לך ספיירים ולמשווק אין את הסדרה שהנך רוצה להחזיר, לא יוכל המשווק לקבל ממך סדרה שאינה קיימת אצלו במלאי. ולכן, לא צריך לקחת יותר מדי. לסיכום, חשוב למדוד במדויק את השטח הנדרש לריצוף. על הכמות שהתקבלה יש לחשב תוספת בסיסית של 10% (כוללת בלאי, שבר, חיתוכים, פנלים ורזרבה). במידה ומבחינים שכמות זו אינה מספיקה יש למהר ולהזמין כמות נוספת מאותה הסדרה.
מכיוון שאריחים לריצוף או לחיפוי קירות מיוצרים בתנור, בחום גבוה מאוד, ייתכנו שינויים בין סדרת ייצור אחת לאחרת. כלומר, בכל פעם שמייצרים דגם מסוים יכולים לקבל מוצר הנראה שונה במקצת ממה שהתכוונו מלכתחילה. ההבדלים המתקבלים יכולים להיגרם ממספר לא מבוטל של גורמים משפיעים כגון: טמפרטורת האיור החיצוני בו יושב המפעל, משך שריפת האריחים בתנור, איכות הצבע בו משתמשים לציפוי האריח, הרמה הטכנולוגית של המפעל (איכות המכונות), גודל התבנית ועוד… השינויים הבסיסיים בין סדרה לסדרה קרמיקה במתבטאים בעיקר בגוון האריח ובגודל האריח. לדוגמה: כשמנסים לייצר אריח בגודל 600 מ”מ / 600 מ”מ, לא מן הנמנע כי לאחר זמן ה”אפייה” בתנור האריח שייתקבל כמוצר מוגמר יהיה בגודל של 600.3 מ”מ / 599.7 מ”מ. הבדל בגוון ניתן לראות בעין האנושית. לכן, בכל פעם שמתבצע ייצור מגדירים את כל המוצרים שיוצרו יחדיו, באותה אצווה (BATCH), כסדרת ייצור ייחודית. יש להקפיד לרצף כל אזור באריחים מסדרה זהה (לדוגמה: חדר שלם, כל מרחב ה”סלון מטבח מסדרונות”, מרפסת). יש להיזהר מערבוב סדרות שכן יש ביניהן הבדל אשר עשוי להראות לאחר התקנת האריחים. המשווקים המחזיקים במלאי כמויות גדולות של קרמיקה מכל דגם, מחזיקים סדרות שונות של אותו הדגם. בתור לקוח, אתה מעוניין להזמין את כל הכמות הנדרשת מסדרת ייצור זהה. לכן, עליך למדוד בקפידה את הכמות אשר תספיק לך רצף את כל השטחים אותם ברצונך לרצף בהתחשב בכך שבמידה ותצטרך כמות נוספת של אריחים, לא מן הנמנע שתמצא את הדגם הספציפי אותו הנך מחפש אך מסדרה שונה (כלומר, גוון מעט שונה וגודל מעט שונה). במידה ולא ניתן למצוא את הכמות הנדרשת מאותה הסדרה, ישנם דרכי פתרון. למשל, הבדל בגודל מקצועית, נקרא קליבר – CALIBRE ניתן לטשטוש ע”י פוגות המרווחים בין האריחים בהם מניחים רובה. כאשר מדובר בהבדל גוון TONALITY, יש להשתמש באריחים מהסדרה האחרת לחיתוך פנלים.

קרמיקה וגרניט פורצלן הינם חומרים מאוד דומים, למעשה ניתן להתייחס לאריחי הפורצלן כסוג של אריחי קרמיקה .
אריח קרמיקה מיוצר בשלושה שלבים בסיסיים:
1. דחיסה – דוחסים חול בלחץ גבוה עד לקבלת אריח בסיסי (נקרא בשפה המקצועית – ביסקוויט).
2. ציפוי – מצפים את הביסקוויט בחומרי זיגוג ובצבע. בכדי לקבל מראה כפי שנדרש ע”י מעצב האריח.
3. שריפה – חימום האריח המצופה בתנור בחום גבוה מאוד.
מקצועית, ההבדל בין אריח גרניט פורצלן לאריח קרמיקה הוא בחול שבו משתמשים ליצירת הביסקוויט.
מקובל להשתמש בחול אדום לאריחי קרמיקה ובחול לבן (חול ים) לאריחי פורצלן.
שימוש בחול לבן מאפשר ליצרן לחמם את האריח בחום גבוה יותר לזמן ארוך יותר, מה שגורם לכך שהציפוי החיצוני של האריח הינו שונה (צבע “עמוק” יותר, ציפוי עמיד יותר לשחיקה, האריח ניתן לליטוש ועוד…).

טכני: קרמיקה, ריצוף, פוליש, חיפוי.

בהחלט כן! כל אריח שמתאים לרצפה מתאים גם לחיפוי קיר . להפך לא!

בדרך כלל כשאריח הינו בעל עמידות לרצפה הוא מוגדר כאריח ריצוף .

אריח שמיועד לקירות בלבד מיוצר בהתאם לכך. למשל, מטעמי חסכון (בחומרי הזיגוג). כמו כן ישנם הרבה אריחים בעלי מרקם חלק במיוחד, אשר מתאימים לחיפוי קירות באמבט, אשר לא ניתנים לריצוף כי ישנה סכנת החלקה.

לא! אסור לעבד את האריחים בכדי לשנות את הגימור שלהם לאחר שהאריח יוצא מהמפעל כמוצר מוגמר.
 
חשוב מאוד לנקות רובה מיד (עד חצי שעה) לאחר מריחתה. ניתן לנקותה בקלות בעזרת מטלית לחה. במידה והרובה מתייבשת מספר ימים ואפילו מספר שעות, היא נצמדת לאריחים וקשה מאוד להסירה בחומרי ניקוי ביתיים, במיוחד אלו בעלי גימור גס. מקרה נפוץ הוא כאשר לא מנקים לגמרי את הרובה, ברמה כזאת שלא ניתן אפילו לראותה אך עדיין נשארת שכבה דקיקה של רובה על האריחים, האריח מתאבק ונראים על פניו מעין עננים מלוכלכים. במקרה כזה, יש צורך להשתמש בחומרי ניקוי מיוחדים אשר עלותם יכולה להיות גבוהה. לעתים, חומץ ביתי יכול לעזור.
פוגה היא כינוי למרווחים שמשאירים בין אריח ואריח בזמן הריצוף. בתוך מרווחים אלו ממלאים רובה. על פי הנחיות מכון התקנים הישראלי חייב להשאיר מרווח של 3 מ”מ לפחות בין האריחים. רוב אריחי הקרמיקה והפורצלן אינם מדויקים מספיק בכדי לרצף אותם ללא מרווחים, אך גם על אלה המנוסרים (“חיתוך לייזר) אשר לכאורה ניתנים להרכבה צמודה חל איסור הרכבה ללא פוגות. זאת מכיוון שישנה סכנה שהאריחים יתנפצו תחת נסיבות מסוימות. למשל, בעת רעידת אדמה, בתנאי קור מקפיא < 10°-